Învățare

loading ...

Comunitate

loading...

Manifest/are

loading...
 

Esti student si nu ai experienta? Atunci fa-ti!

miercuri, 31 iulie 2013

Povestea de astazi incepe cu un raspuns primit in urma cu doi ani de la o doamna ce lucrase in HR ca recrutor in mai multe domenii, mai bine de 10 ani. Am intrebat-o ce ar alege intre un absolvent cu nota 10 la licenta dar fara experienta, si un absolvent de nota 7, dar care a participat la activitati de educatie non-formala de-a lungul studiilor. Ghiciti ce mi-a spus?


In ultimele luni, mai ales odata cu terminarea facultatii, am tot asistat la discutii despre job-uri. Despre cum o faculate terminata nu iti asigura un loc de munca, despre cum nu poti sa profesezi in domeniul in care te-ai pregatit, despre cum nu gasesti nimic, ca student, pe piata muncii din Romania  pentru ca toti angajatorii cer experienta...
In urma cu doi ani, dupa ce terminasem primul an de facultate, am vrut sa ma angajez pe timpul verii. Asa cum majoritatea dintre noi fac, mi-am creat un cont pe BestJobs si am aplicat. La inceput, aplicam pretentios doar ca editor, jurnalist sau vanzari B2B. Dupa o luna in care, cel mai probail, CV-ul meu nu a fost bagat in seama, am cautat si agent de vanzari, si consultant, si promoter... La finalul verii, primisem doar cateva invitatii la interviuri pe care nu reuseam sa le trec cu brio. Si nu intelegeam de ce. Nimeni nu-mi spunea de ce.
Dupa o luna in care am fost promoter la P&G, mi-am dat seama ca daca nu fac ceva pentru mine acum si aici, in felul asta imi voi petrece si urmatoarea perioada dupa terminarea facultatii si nu numai.
Venita din micuta Targoviste, multe din joburile pe care le vedeam pe diverse platforme nici macar nu le intelegeam, ce sa fie? Ce face? Ce inseamna? Asta a fost primul moment in care mi-am dat seama ca sunt depasita. Un job full-time sau chiar part-time presupune un angajament pe bani si timp fix. Posibilitatea de dezvoltare intr-un astfel de cadru difera de la un angajator la altul, deci nu era tocmai ce cautam eu. Despre internship-uri am auzit mult mai tarziu...
Familiarizata cu zona voluntariatului, am cautat pe google asociatia  unde as fi putut sa invat cat mai multe, din domenii cat mai variate, cu oameni care sunt activi in zona business de astazi. Pe placul meu a fost BYP, unde timp de un an si jumatate am inteles cum sta treaba cu dezvoltarea persoanala si cum se face trecerea de la student la jobul dorit.
Am inceput sa-mi fac relatii, prieteni, sa vad oportunitati si am participat la mai multe conferinte, seminarii si proiecte alaturi de oameni precum cei din  CROS, ASCIG, ASPSE, CEnF, Timebank, CeCOP. Ei sunt doar o parte din cei care se dedica unei dezvoltari exclusive studentilor si pregatirea acestora pentru jobul mult dorit. Acopera o arie larga de interese, iar activitatile lor sunt in ajutorul majoritatii.
Sa particip la proiecte, sa organizez evenimente, sa fiu voluntar si sa interactionez cu tot felul oameni nu m-a costat mult. Am lipsit cateva ore pe saptamana de la unele cursuri, dar uite ce am castigat :) Experienta, prieteni, dezvoltare, cunostinte, curaj, ambirii, vise marete, incredere in mine, pasiuni noi, autocunoastere, creativitate...iar lista poate continua.
Si nu, nu devi peste noapte manager sau anteprenor sau orice altceva ai dori, dar prin oamenii din jurul tau cresti zilnic. Putin cate putin, in trei ani de facultate, trei ani de voluntariat sau internship-uri, burse, proiecte la care poti participa... poti ajunge acolo unde ti-ai dorit.
E alegerea ta daca in categoria experienta din CV-ul tau, ai ce trece sau nu.


2 comentarii:

Armina Stepan spunea...

Multumim Adriana pentru mentionarea proiectului timebank.ro. Intr-adevar experienta de voluntar e foarte valoroasa personal si profesional daca o abordezi corect: sa te bucuri de proiectele la care participi si oamenii pe care ii cunosti si CV-ul se va construi si el in mod firesc ;)

Tina spunea...

Multumesc si eu pentru ca suntenti parte din schimbare, o schimbare in bine pentru multi dintre noi. Succes in continuare! :)

Trimiteți un comentariu