Învățare

loading ...

Comunitate

loading...

Manifest/are

loading...
 

Dragobetele saruta fetele!

vineri, 24 februarie 2012

Facand o comparatie intre sarbatoarea nostra si cea occidentala, aflam ca Valentine’s Day a aparut in Marea Britanie in anul 1847. Obiceiul era ca barbatii sa ofere doamnelor si domnisoarelor o felicitare pentru a-si arata respectul si admiratia fata de dansele.  Un secol mai tarziu, aceasta sarbatoare a patruns si pe continentul american si de acolo, la noi si in toata lumea.
Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. El  nu incurajeaza doar dragostea intre cupluri ci orice forma de iubire: pentru semeni, natura, animale, plante si alte lucruri frumoase. Ziua Dragobetelui este cea în care oamenii trebuie să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Dragut este ca barbatii nu au voie sa isi supere sotiile pentru ca le va merge rau tot anul.
In ziua de Dragobete tinerii strigau "Dragobete saruta fetele!" si fiecare isi saruta aleasa, urmand ca la anul sa o ia de sotie. Era perioada cand se hotarau logodnele. Fetele culegeau flori, cantau si strangeau zapada pentru a se spala pe fata in zilele de sarbatoare sa le fereasca de farmece. Dragobetele se sarbatoreste pe 24 februarie sau in unele locuri din tara pe 28 februarie, 1, 3 martie sau 25 martie. 
Deci, se pare ca Dragobetele romanesc este mult mai interesant si spiritual decat Valentine's Day. Cu toate astea, poate din ignoranta sau pentru a fi la moda, sarbatoarea americana este mult mai populara. La urma urmei nici asta nu este problema cea mai mare. Dragut este ca avem cel putin o zi pe care o dedicam exclusiv dragostei si asta e frumos.
Aud destul de des din gura baietilor  'Nu-i nevoie de o zi speciala pentru a sarbatori dragostea', ok...dar in timpul anului cand/cum ii arati iubitei ca o iubesti, de cate ori ii aduci flori, ii spui ca o iubesti, o strangi de mana, o saruti discret sau mai stiu eu...? Si daca tot sarbatoriti dragostea in fiecare zi, de ce sunteti impotriva unei zile dedicate acestui sentiment? Ca sa nu mai zic ca noroc cu ziua mamei ca, voi baietii, le mai daruiti si lor cate o floare sau o imbratisare!
Eu cred ca este foarte frumos ca avem  cate o zi de genul asta. Macar o zi din an sa ne dedicam DOAR dragostei pentru perechea noastra, pentru natura si alte fiinte din jurul nostru. De Valentine's Day mancam ciocolata  si ne pupam, iar de Dragobete iesim la plimbare si devenim mai spirituali. Ca sa nu  fie discutii si pentru ca tot avem ocazia, hai sa le sarbatorim pe amandoua! Sa nu uitam, insa, ca dragostea nu se dovedeste prin lucruri materiale, deci, nu avem nevoie nici de bani si nici de cadouri pentru asta, doar timp!

P.S. Va invit sa ascultati o melodie foarte draga mie!  



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu