Învățare

loading ...

Comunitate

loading...

Manifest/are

loading...
 

(In)Diferenta

duminică, 21 octombrie 2012

Ce inseamna pentru multi dintre noi sa fim diferiti? E o discutie pe care am purtat-o pana si la ora de curs practic engleza intr-o sala de peste 100 de studenti. Toti ne consideram diferiti. Ego-ul nostru o spune, societatea ,insa, nu.
Si ne spunem extravaganti pentru ca ne-am facut nu stiu ce freza sau pentru ca ne-am tatuat o chestie "geniala" sau mai stiu eu ce alte lucruri la fel de comune ca spalatul pe dinti si care tin totusi de imaginea noastra, de ego - in loc sa fim cu adevarat diferiti devenim din ce in ce mai comuni prin simplul fapt ca ne crestem aceasta idee care nu izvoraste dintr-un sens pur.
De curand, iau parte la un program de dezvoltare personala si profesionala ce ma va ajuta sa devin un bun trainer. Intr-una din sedintele noastre, discutam despre cum sa ne organizam trainingurile intr-un mod mai deosebit, Georgiana ne povestea una din experientele sale de la un alt curs pe aceeasi tema.

Ideea introductiva este sa te faci remarcat oriunde te-ai duce si orice ai face. Ca te faci remarcat prin ceva pozitiv (cum e de preferat) sau prin ceva mai putin pozitiv (ca suna prea grav - negativ), insa, in principiu e important ca lumea cu care ai relationat in acel cadru sa nu te uite in urmatoarea zi. Poti pierde oportunitati si asta este una din cele mai mari rateuri, poti pierde sanse sa cunosti oameni deosebiti cu adevarat si asa mai departe...
Ideea principala ne-a spus-o printr-o poveste: la unul din cursurile la care a participat, trainerul le-a dat ca tema, pentru urmatoarea intalnire, sa scrie pe o foaie A4 motivele pentru care ei cred ca sunt meniti  sa devina traineri. Asta dupa ce purtase discutia de mai sus despre cat de important e sa te faci remarcat. Bineinteles, oamenii au venit la curs cu foaia A4 completata. Trainerul intreaba: O citesc eu sau voi? Majoritatea raspunzand ca le e indiferent. Unul din cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le faca fiecare in viata este sa ia decizii singur pentru el. Cand spui "mi-e indiferent" le dai ocazia altora sa aleaga in locul tau. Mai departe, trainerul, foarte grav le spune tuturor cat de dezolant este sa vezi oameni care se cred diferiti dar vin cu totii cu o amarata de foaie  pe care sunt scrise niste cuvinte, cica visurile lor. "Ce e diferit in asta? Suntem la scoala? Cu o foaie A4 aveti de gand sa deveniti un cineva?" Era de preferat sa nu scrie nimic, sa faca un avionas din coala aceea si sa indruge o poveste, sa il duca in parc la inghetata sau sa il abureasca cu ceva.
Oamenii cu vise marete sunt deosebiti prin felul lor de a fi, nu gandesc ca toata lumea, dar arata ca oricare, nu isi hranesc ego-ul ci sinele launtric, nu traiesc prin ochii altora si altii traiesc prin ochii lor. 

Inchei aceasta postare citandu-l pe profu' de psihopedagogie: "In viata este important sa ne cunoastem bine pe noi insine si sa ne stapanim, altfel, vor veni altii mai puternici care ne vor stapani".



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu